Gedetineerden van gevangenis Hasselt in de wolken: "Maar mensen denken dat we op hotel zitten"

door: PMN
Afbeelding bron: Google Maps

De gedetineerden van de gevangenis van Hasselt zijn blij met een nieuwe maatregel die de directie invoerde. Sinds januari mogen ze er hun eigen kleding dragen.

Gevangene mogen dus rondlopen zonder een gevangenisplunje aan. “Bedoeling is dat ze hun eigen kledij kunnen dragen en dat ze daarmee hun persoonlijkheid kunnen uiten en wat menselijker in de gevangenis kunnen leven”, legt directeur Anca Wauters uit bij VRTNWS.

“De gedetineerden moeten wel een fluohesje dragen als ze door de gangen lopen. Dan zijn ze herkenbaar op de camera’s. Die kunnen ze dragen over hun eigen kledij.”

"Je voelt je op die manier wat vrijer"

En de gedetineerden zijn erg blij met deze maatregel. “Als je bezoek hebt, dan is het fijner dat je ernaar toe kan in je eigen kledij. Een gevangenishemd en een grijze broek die niet gestreken zijn, da’s niet zo mooi”, vertelt Dimitri.

“Het maakt je ook een beetje meer mens. Je bent iets minder gevangen, je voelt je wat vrijer. Veel mensen van buiten denken dat we hier in een hotel zitten. Maar ze mogen hier eens komen zitten, dan weten ze wat het is. Het is niet makkelijk hier.”