Leerlingen uit buitengewoon onderwijs geen uren meer op de bus: “Extra voorzichtigheid botste met comfort”

door: WVDS
Een bus van De Lijn
Afbeelding bron: Photonews

Begin september trokken heel wat ouders van kinderen uit het buitengewoon lager en secundair onderwijs aan de alarmbel omdat hun kinderen urenlang onderweg waren naar school. De Lijn en de kabinetten Onderwijs en Mobiliteit hadden uit voorzichtigheid het beleid afgestemd op de richtlijnen van ‘code oranje’, maar moesten dit al snel bijstellen naar ‘code geel’ om het vervoer van de leerlingen opnieuw vlot te trekken.

“Leerlingenvervoer is geen openbaar vervoer, maar collectief busvervoer waarmee uitsluitend rechthebbende leerlingen uit het buitengewoon onderwijs vervoerd worden”, licht Karen Van der Sype, woordvoerder bij de Lijn, toe aan Redactie24.

“Zij worden naar en van school gebracht met speciale bussen. Voor dit leerlingenvervoer bestaat een aparte regeling onder de bevoegdheid van Agentschap Onderwijsdiensten.”

“De Lijn en het departement Onderwijs hadden eind augustus samen met de kabinetten van Mobiliteit en Onderwijs een draaiboek uitgewerkt zodat alle leerlingen uit het buitengewoon onderwijs op een veilige manier naar school gebracht konden worden. Vanuit een grote voorzichtigheid, omdat de doelgroep niet makkelijk een mondmasker draagt, en na advies van de experten van de GEES, werd de eerste week meteen gestart met de richtlijnen voor 'code oranje'.

“Hierbij werden de lagere schoolkinderen en secundaire leerlingen niet in dezelfde bus vervoerd, maar gescheiden van elkaar,en werden er 100 extra bussen ingezet. Die opsplitsing zorgde er echter voor dat alle trajecten moesten worden hertekend, en in veel gevallen werd de duurtijd van de rit langer.”

De Lijn heeft alle ritten herpland

“Ervaringen na de eerste week van september toonden aan dat die extra voorzichtigheid botste met het comfort van de kinderen. Vele kinderen moesten veel vroeger vertrekken en waren langer onderweg. De Vlaamse ministers van Onderwijs en Mobiliteit beslisten daarom om al snel het leerlingenvervoer te organiseren volgens de maatregelen van code geel.”

“Deze code houdt in dat het vervoer weer gebeurt volgens de normale planning en met leerlingen van het lager en middelbaar onderwijs opnieuw samen in de bus. De Lijn heeft alle ritten en trajecten herpland en ingevoerd.”

“Op vrijdag 11 september was de normale regeling volgens code geel volledig uitgerold. Wat vrij snel is aangezien een regeling treffen voor alle scholen, alle leerlingen en alle trajecten een zeer complexe puzzel is om te realiseren.”