Mag je door de hitte zelf beslissen om niet te komen werken of vroeger te stoppen met werken? Dit is het antwoord

door: PMN
Afbeelding bron: pexels

De grote hitte is komst. Deze week gaan we al enkele dagen naar 30 graden of meer.

Voor veel mensen is dit weer veel te warm om te werken. Bedrijven nemen daarom extra maatregelen.

"Werkgevers zijn zich bewust van hun verplichtingen hieromtrent en doen hun uiterste best om het werk zo aangenaam mogelijk te maken", aldus NSZ. "Uit een enquête van NSZ bij 150 ondernemers en bedrijfsleiders blijkt dat de overgrote meerderheid extra maatregelen voor hun personeel zal invoeren."

80% van hen zal bijvoorbeeld meer koude dranken aanbieden en bijna een derde (32%) zal zelfs ijsjes aan hun personeel aanbieden.

Aanpassingen van werktijden en taken zijn ook populair. "Drie op de tien ondernemers laten werknemers bijvoorbeeld eerder beginnen en eerder eindigen om het werk in de heetste uren op een lager pitje te zetten, of ze verlengen de duur van de pauzes." Meer dan een derde van de respondenten (36%) zegt ook dat zij hun werknemers ventilatoren of airco ter beschikking stellen om wat koelte op de werkplek te brengen.

Werknemers kunnen ook aangepaste kledij dragen. "In principe wordt kleding gedefinieerd in het arbeidsreglement van een bedrijf”, weet men bij het NSZ.

“De meeste werkgevers zijn echter soepeler bij warm weer, zolang het personeel maar een zekere 'waardigheid' in acht neemt, vooral voor degenen die in direct contact met de klant staan. Zo heeft 72% van de bedrijfsleiders er niets op tegen dat hun mannelijke werknemers in korte broek naar het werk komen. Een geklede bermuda, geen sportshort."

Als werknemer mag je niet zelf beslissen om zomaar thuis te blijven omdat het te warm is. “Dit kan alleen met voorafgaande instemming van de werkgever. Hetzelfde geldt voor de werktijden. Telewerken heeft enige flexibiliteit mogelijk gemaakt."

Tags hitte kantoor