Bijna helft van de Belgen maakt deze fout, waardoor risico op kanker stijgt

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Eén op de vijf Belgen krijgt voor zijn 75ste verjaardag de diagnose van huidkanker. Meestal is dat geval door een te grote blootstelling aan uv-straling.

"Ondanks deze verontrustende cijfers, die jaar na jaar stijgen, blijkt dat Belgen zich vandaag nog té weinig beschermen met zonnecrème: bijna de helft (46%) smeert niet vaak genoeg. Eén op de acht (13%) smeert zelfs nooit", zegt AG Insurance, dat een onderzoek uitvoerde bij 1.000 landgenoten.

AG Insurance, dat deze zomer doorheen het land intelligente smeerpalen in kustgemeentes, in pretparken en op zomerfestivals neerzet, heeft nog meer cijfers. Zoals de reden waarom we ons niet insmeren. "Omdat we het gewoon vergeten (51%), geen zonnecrème bij de hand hebben (32%) of niet houden van het plakkerig gevoel (30%)."

Er is ook een opmerkelijk verschil tussen mannen en vrouwen. 18% van de mannen smeert zich nooit in, tegenover 8% van de vrouwen.

Om de twee uur smeren

Ook de regel dat je je om de twee uur moet insmeren, wordt amper gevolgd. "Tijdens een strandvakantie zegt 36% van de respondenten minstens om de twee uur te smeren. Slechts iets meer dan één Belg op drie volgt op vakantie dus het medische advies op."

Tijdens andere activiteiten daalt het aantal mensen dat elke twee uur smeert nog verder. "Op wandelvakantie gaat het om 16%, tijdens een daguitstap om 15%, bij werken in de tuin om 12%, op een terras om 11% en op skivakantie om 7%."

Veel ouders maken deze fout

Ouders blijken hun kinderen ook onvoldoende in te smeren. "Helaas geeft bijna één ouder op vier (zo'n 23%) aan zijn of haar kinderen te weinig (16,3%) of nooit (6,4%) in te smeren."

"Bijna één derde (30%) van de ouders die toegeven hun kinderen te weinig in te smeren, geven aan dat ze het niet doen omdat hun kinderen het niet leuk vinden. Daarnaast vergeten ouders het (24%) of doen ze het niet omdat zonnecrème te hard plakt (16%)."