Belangrijk signaal aan bevolking: "Waarschuwingsfase ozon- en hitteplan geactiveerd"

door: STS
hitte hittegolf zomer warmte temperatuur
Afbeelding bron: Shutterstock.com

De waarschuwingsfase van het ozon- en hitteplan is geactiveerd. Dat laat de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) weten.

"Het KMI verwacht dinsdag en de volgende dagen (zeer) warm weer. Er worden maximumtemperaturen rond 29°C verwacht in Ukkel", klinkt het bij IRCEL.

"De temperatuursindicator die gebruikt wordt in het kader van het ozon- en hitteplan is overschreden. De waarschuwingsfase wordt vandaag, op dinsdag 5 september, geactiveerd."

"Het is belangrijk om voldoende te drinken, maar daarbij koffie, suikerhoudende dranken en alcohol te vermijden. Wacht niet tot je dorst hebt."

"Blijf zoveel mogelijk binnen op de warmste momenten van de dag, sluit vensters en gordijnen van de gevels die aan de zon blootgesteld zijn zolang de buitentemperatuur hoger is dan de binnentemperatuur. Open ze slechts wanneer de grootste hitte voorbij is. Dit wil zeggen: vroeg in de ochtend, ’s avonds en ’s nachts."

"Beperk fysieke inspanningen zoveel mogelijk (bijvoorbeeld sportactiviteiten). Bescherm je huid tegen de zon."

"Indien je geneesmiddelen neemt, informeer bij je behandelende geneesheer of bij je apotheker of die geneesmiddelen een negatief effect kunnen hebben bij een periode van hitte."

"Bijzondere aandacht moet geschonken worden aan kinderen, bejaarden, chronisch zieken, sociaal geïsoleerde mensen en personen die bij hitte zware inspanningen moeten leveren."

Ozon

"De komende dagen zullen de ozonconcentraties hoger zijn dan de normale waarden voor de tijd van het jaar. Overschrijdingen van de Europese informatiedrempel van 180 µg/m³ worden op dit moment echter niet voorspeld."

"Indien er de volgende dagen toch overschrijdingen van de informatiedrempel voorspeld of gemeten worden, zal dat via aparte waarschuwingsberichten gecommuniceerd worden."