"40 miljard meer uitgaven aan energie in België, dat kunnen we niet vergoeden"

door: MRO
Peter De Roover
Afbeelding bron: Photonews

In België zullen we allemaal samen 40 miljard euro extra moeten betalen voor energie. Dat stelt Peter De Roover, kamerfractieleider voor N-VA in 'De zevende dag'.

"Er is gezegd dat we tien moeilijke winters tegemoet gaan. Mensen vragen of ze dan tien keer in november en december een cheque van 400 euro gaan krijgen."

Peter De Roover benadrukt dat het voor de overheid onmogelijk is om de meerkost op te vangen. Hij vraagt aan zijn collega's om daarover eerlijk te zijn tegenover de bevolking.

"Wij gaan in ons land 40 miljard meer moeten uitgeven aan energie door een externe oorzaak. De indruk wekken dat we dat allemaal kunnen vergoeden is een leuk verhaal, maar klopt niet."

"Iemand vertelde me dat politici dan ook niet de indruk moeten wekken dat ze dat wel gaan doen door het ene na het andere ballonnetje op te laten."

Het sociaal tarief, waarvan ongeveer 1 miljoen gezinnen genieten, zou De Roover anders hebben ingevuld. 

"De fundamentele fout van het sociaal tarief was dat je het wel of niet had. Eén euro teveel betekent dat je niets krijgt. Dat had men voor die lagere middenklasse moeten afronden."