Hoe de crisis in Europa prijzen zal beïnvloeden de komende maanden

door: Redactie
Geld - euro
Afbeelding bron: Shutterstock/Vladyslav Starozhylov

Een recordhoge stijging van de aardgasprijzen in Europa en een torenhoge inflatie doet de bezorgdheid rijzen dat consumenten hard zullen worden getroffen door hoge energierekeningen en verhoogde levenskosten naarmate de wereldwijde vraag naar brandstof stijgt, de economie stagneert en de oorlog met Rusland voortzet. Hoewel de crisis wereldwijd is, is Europa getroffen door verschillende verzwarende factoren die de crisis acuter zouden kunnen maken.

Waarom stijgen de aardgasprijzen?

De aardgasprijzen zijn in Europa gestegen naarmate de vraag wereldwijd toeneemt. Hoewel dit met de meeste grondstoffen gebeurt, is het een groter probleem met aardgas. Dit is te wijten aan een wereldwijd economisch herstel nu de meeste landen de COVID-19-beperkingen opheffen en hun economieën volledig heropenen. Markten concurreren nu terwijl de vraag stijgt na de schok van de pandemie.

Er is ook concurrentie om aardgas na lange winters in Europa en Oost-Azië, waarbij kopers de prijzen nu opdrijven. De vraag is om verschillende redenen toegenomen, zeggen experts, waaronder het feit dat Europa een koudere winter had, waardoor mensen hun huizen langer dan normaal verwarmden. Dit in combinatie met een uitfasering van kolen en een slecht jaar voor de windproductie heeft de behoefte aan aardgas doen toenemen.

Ook aan de aanbodzijde zijn er verschillende problemen: onder meer minder onderhoud aan olie- en gasvelden tijdens de COVID-19-crisis en minder investeringen. Bovendien vermindert Europa hun binnenlandse productie van aardgas. Europa's grootste binnenlandse aardgasproducent, Nederland, begon in 2018 met het uitfaseren van hun belangrijkste gasveld Groningen.

Hoe zou het de consument kunnen beïnvloeden?

Consumenten die geen contract voor verwarming en elektriciteit met een vaste prijs hebben, zullen hun energierekening waarschijnlijk zien stijgen. Aardgas vertegenwoordigt niet alleen een vijfde van de elektriciteit in Europa, maar wordt ook gebruikt voor verwarming en koken. In 2018 was dit ongeveer 45% van de energie die werd gebruikt voor het verwarmen van huizen in het blok.

Veel landen proberen consumenten te helpen te midden van de stijgende prijzen, waarbij Frankrijk een reeks maatregelen onthult, waaronder een "energiecheck" om mensen te helpen hun stijgende rekeningen te betalen. Spanje zei dat ze een energiebelasting zouden verlagen om de kosten voor mensen te verlagen, terwijl Italië ook de belastingen verlaagt.

Maar veel organisaties zijn bezorgd dat meer mensen deze winter moeten kiezen tussen het betalen voor verwarming en het voeden van hun gezin. Uit een EU-enquête uit 2019 bleek dat 6,9 procent van de mensen in de EU-lidstaten hun huis niet voldoende warm kon houden.

Ook winkelprijzen stijgen

Ook in de supermarkt en andere winkels stijgen de prijzen als gevolg van de crisis enorm. Zo hebben we te maken met torenhoge inflatie, waardoor we steeds minder waar voor ons geld krijgen. De boodschappenkar wordt minder gevuld en ook op luxe goederen wordt flink bespaard. Sinful is een Belgisch bedrijf dat net de markt op is gekomen met allerlei spannende speeltjes en ook zij merken de effecten van de hoge inflatieniveaus. 

Echter mag dat natuurlijk de pret niet delven. Voor veel ondernemers, zeker hen die net gestart zijn, is het ontzettend lastig op dit moment. Toch zijn er voor ondernemers die graag kansen bespeuren veel mogelijkheden en de startups schieten in België dan ook al enkele maanden als paddenstoelen uit de grond. 

Hoe lang gaat dit nog duren?

De vraag van velen luidt dan ook: hoe lang gaat dit nog duren? Welnu, het IMF en de Wereld Bank hebben aangekondigd dat de kans op een wereldwijde recessie aanzienlijk groot is. Voorlopig zijn we dus nog niet van de ellende af en er is nog geen heldere, positievere toekomst in zicht. Naar verwachting zullen we nog tot zeker 2026 kampen met deze wereldwijde crisis, mede veroorzaakt door de Russische inval in Oekraïne.