Actiegroep stelt eisen: "Anders massaal op straat tot Koen Geens ontslag neemt"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Organisatie Belgian Youth Against Racism wil dat er uit politieke hoek reactie komt op het tragische overlijden van Jozef Chovanec, de man die in trieste omstandigheden om het leven kwam in een politiecel.

"Er wordt steeds gezegd dat België geen politiestaat is. België zou democratisch zijn, België zou al haar inwoners beschermen… in België zou de politie niet gevaarlijk zijn. Tot de beelden boven kwamen van Jozef Chovanecs doodstrijd", klinkt het in een bericht op sociale media.

De organisatie eist onder meer dat de verantwoordelijken per direct op non-actief gezet worden en wil dat er een grootschalig en transparant onderzoek gevoerd wordt naar de invloed van extreemrechts en racisme bij de federale politie. Daarvoor willen ze dat er een parlementaire commissie in het leven wordt geroepen.

"Als die voorstellen niet worden doorgevoerd kan de bevolking géén vertrouwen meer hebben in de arm der wet. De feiten stapelen zich op en de slachtoffers jammer genoeg ook. Indien we zulke drama’s willen voorkomen en het geweld uit onze maatschappij willen krijgen, moeten we actie ondernemen. Anders zal het wantrouwen enkel toenemen", klinkt het.

Ontslag van minister Geens

"Indien niemand uit de politiek gehoor geeft aan de noodkreet van de nabestaanden en er geen enkele politieke reactie volgt, zien wij ons genoodzaakt massaal op straat te komen, mét masker en verantwoordelijkheidsgevoel, maar vooral met heel duidelijke eisen. Als er geen gehoor wordt gegeven, zullen wij blijven betogen tot de minister van Justitie ontslag neemt, de verantwoordelijken op non-actief zijn gezet en het proces in alle transparantie gevoerd wordt."