Bart De Wever: "Geen prettig gevoel bij gesluierde dochters en half blote jongens"

door: STS
Bart De Wever
Afbeelding bron: Photonews

N-VA-voorzitter Bart De Wever kan de uitspraak die Conner Rousseau deed over Molenbeek wel begrijpen. De Vooruit-voorzitter stelde recent zich niet in België te voelen wanneer hij zich in Molenbeek bevindt.

"Hebben we nog de perceptie dat we een collectief project heffen, of leven we in een soort apartheid samen? Dat mensen zich zorgen maken of dat collectief project er nog is, vind ik terecht. In die zin vond ik die uitspraak van Conner Rousseau terecht", zei De Wever in een gesprek met de VRT en een aantal jongeren.

"Als ik in een park wandel en ik zie een gezin waarvan de dochters helemaal gesluierd zijn en de jongens in het gezin in bloot bovenlijf lopen, dan heb ik daar ook geen prettig gevoel bij."

Huwelijk

"Wat onze samenleving in mijn ogen het meest bedreigt, zeker in de grote steden, is een feitelijke apartheid."

"Waarbij mensen wel samenleven, maar feitelijk in elkaar geen medespelers herkennen. Feitelijk in een ander geen huwelijkspartner zien."

"Het is altijd zo geweest dat als mensen met elkaar naar bed beginnen te gaan, het goed gaat. Maar ik zie bijvoorbeeld in mijn eigen stad gemeenschappen die dat niet met elkaar doen en dat ook niet wensen. En waar binnen de gemeenschappen ook niet wordt aanvaard dat men huwelijkspartners buiten de gemeenschappen zoekt."

"Dan verzeil je in feitelijke apartheid. Dan leef je nog wel samen, maar je hebt toch twijfels: speelt die andere wel in mijn ploeg? Is dat wel een voetballer, of komt die hier rugby spelen?"

Terreuraanslag

"Dan heb je alleen nog maar radicalen nodig die zeggen: die andere is de vijand. Die koestert de wil om je om te volken, die wil je software vervangen door zijn software. En dan zijn er radicalen van de andere kant... Een terreuraanslag, en hop, we zijn vertrokken."