Bart De Wever reageert fors in videoboodschap na mislukte formatiepoging

door: MRO

Bart De Wever (N-VA) heeft vanmorgen, samen met Paul Magnette, zijn ontslag aangeboden bij koning Filip. Terwijl de koning dit in beraad houdt, deelt de voorzitter van N-VA een boodschap waarin hij enkele gevoelige snaren raakt.

"We staan aan de vooravond van bijzonder moeilijke weken en maanden. Duizenden ondernemers vechten voor het overleven van hun zaak en het inkomen van tienduizenden gezinnen staat op het spel." 

Bart De Wever verwijst ook naar de Brexit die Vlaanderen sterk zal treffen. "De sociale en economische uitdagingen zijn dus ongezien. Ik heb met PS-voorzitter Paul Magnette een opdracht aanvaard om een regering te maken aan beide kanten van de taalgrens. Dat was zeker geen evidente missie."

Het was een missie die bijna geslaagd was, er was nog één partij nodig en daarbij werd gekeken naar Open Vld. "We hebben een basisakkoord bereikt en we vonden 5 partijen bereid zich daar achter te scharen als startpunt voor regeringsonderhandelingen. Het akkoord was voor niemand te nemen of te laten. Het bood een stevige basis en dus een grote kans op succes."

"Op federaal niveau is bestuur in lopende zaken een normale gang van zaken geworden. Dat moet stoppen. Onze startnota kon rekenen op de steun van 70 zetels, maar dat is net niet voldoende. We hadden nog één enkele partij om een volwaardige meerderheidsregering te vormen."

"Een regering van beperkte duur, maar met een duidelijk en sterk programma waarin elke partij telt en op het vertrouwen van de anderen kan rekenen."

Oplossing torpederen of roepen langs de zijlijn

Bart De Wever benadrukt dat hij sterk betreurt dat de moed bij sommigen ontbreekt om de stap te zetten. "Gezien de uitdagingen die we moeten trotseren en de grote problemen die snel op ons afkomen, betreur ik énorm dat alsnog de moed ontbreekt om de carrousel van formatierondes eindelijk te stoppen."

"Ik weet dat een akkoord maken veel moeilijker is dan een oplossing torpederen of roepen langs de zijlijn. Daarom dank ik iedereen die zijn nek heeft durven uitsteken."