Belastingvermindering opnieuw op tafel: “1.800 euro verschil”

door: BVDO
Petra De Sutter
Afbeelding bron: Photonews

Vice-premier Petra De Sutter en Georges Gilkinet pleiten binnen de regering voor nieuwe maatregelen om de koopkracht te verbeteren.

“De inkomens moeten omhoog. De vorige hulppakketten 3 miljard euro waren noodzakelijk, maar kunnen niet verhinderen dat vandaag mensen geldzorgen hebben. Werkende mensen met lage en middeninkomens dreigen te verdrinken omdat het leven duurder wordt”, laten ze weten.

De hoge energieprijzen en inflatie worden vooral door lagere inkomens meteen gevoeld. De twee vice-premiers willen daarom een soort van belastingverlaging die vooral werkende mensen met lage en middeninkomens zullen voelen.

“We dringen aan op een zogenoemd belastingkrediet waardoor meteen minder bedrijfsvoorheffing moet ingehouden worden. Iemand die in de horeca werkt en per maand zo’n 1600 euro bruto verdient, zal dan tot 150 euro netto per maand meer overhouden of 1800 op jaarbasis. Bij een bediende die pakweg 3000 euro bruto verdient, komt het neer op een 40 euro extra netto of jaarlijks 480 euro”, rekenden ze uit.

Volgens de groenen kan dit betaald worden door keuzes te maken. “Steeds meer mensen hebben geldzorgen en de grootste vermogens ontlopen deels de effectentaks. Dat is niet houdbaar. Daarnaast moet de werkzaamheidsgraad omhoog. Ook de uitzonderlijke winsten in de energiesector door de hoge gas- en elektriciteitsprijzen kunnen dienen om de koopkracht te verbeteren.”

Lees al het nieuws via de gratis app van Redactie24