Ben Weyts en Marc Van Ranst in de clinch over hoofddoek

door: STS
Ben Weyts - Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en viroloog Marc Van Ranst zijn het grondig oneens met elkaar over het dragen van een hoofddoek in de klas.

Studenten die de lerarenopleiding volgen en een hoofddoek dragen, slagen er steeds vaker niet in om een stageplaats te vinden. Het wakkert het debat over lesgeven met een hoofddoek weer aan.

"Het lijkt me perfect verdedigbaar dat een school niet wil dat leerkrachten opzichtige tekenen van religieuze overtuiging dragen", schreef minister Weyts op Twitter.

"Ik steun die scholen voluit. Kandidaat-leerkrachten die de keuze van de school niet willen respecteren, hebben blijkbaar wel een hogere roeping dan lesgeven."

"Spijtig, Ben", reageerde Marc Van Ranst. "Je zou denken dat een minister van Onderwijs die een hoofddoek belangrijker vindt dan de leerkracht die onder die hoofddoek zit, een hogere roeping heeft dan minister te zijn van alle leerkrachten."

"Tuurlijk, Marc, je kan de wereld omdraaien", zei Weyts daarop. "Voor mij is het daarentegen logisch dat een kandidaat-leerkracht zich aanpast aan de keuze van de school en niet omgekeerd."

"Er zijn te weinig leerkrachten, Ben", benadrukte Van Ranst. "Er zijn leerkrachten beschikbaar, maar die hebben een hoofddoek. Wanneer je dan bekwame leerkrachten weigert omwille van een hoofddoek, dan ben je niet bezig met het oplossen van het leerkrachtentekort."

Gebruik nu de gratis app van Redactie24