Koen Geens wil grote verandering doorvoeren: "Om vijftig jaar toekomst te creëren"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Koen Geens (CD&V) pleit voor een dringende en verregaande staatshervorming. Die moet volgens hem vijftig jaar toekomst creëren.

"Of het nu België of de Europese Unie is, een staat-achtige structuur is nooit definitief voltooid", stelt Geens in een blog. Hij vindt dat het land door zes opeenvolgende staatshervormingen een stuk stabieler is geworden.

"Tussen 1972 en 1981, in een tijdspanne van nauwelijks 9 jaar, waren er dertien regeringen. Sinds 1981 tot vandaag, op 39 jaar, hebben we evenveel regeringen gehad, dit wil zeggen ook dertien, die het gemiddeld dus 3 jaar volhielden of duurden."

Motor stokt

"De staatshervormingen hebben mogelijk gemaakt dat de deelstaten dicht bij de mensen – op maat van hun regio – hun eigen beleid kunnen voeren. De Belgische 'standstill' voor 1980 is geleidelijk aan vervangen door een modernere bestuursomgeving. Maar vandaag stokt de motor van België opnieuw."

"België moet vandaag opnieuw de moed vinden om vijftig jaar toekomst te creëren, zoals het dat deed tussen 1970 en 1980. Dat was nochtans één van de economisch en budgettair moeilijkste periodes die het land ooit gekend heeft. Wat we nodig hebben, is een duidelijk afgesproken menu, een strakke kalender en een helder proces", vindt Geens.