“Dan laat PS de regering vallen en komen er nieuwe verkiezingen”

door: PMN
Paul Magnette
Afbeelding bron: Photonews

De Vivaldi-regering doet vragen oprijzen. Een akkoord over de pensioenhervorming verloopt erg langzaam.

 

Rik Van Caluwaert verwacht wel dat er een klein akkoordje uit de bus zal komen, maar niet genoeg om de pensioenen betaalbaar te houden. De politiek journalist stelt zich hier vragen bij.

“Als men hier al niet uitgeraakt, betekent dit ook dat men niet tot fiscale hervormingen gaat komen”, bedenkt Van Caluwaert zich bij Radio 1. “De staatsfinanciën zijn al niet riant.”

“Dan is de vraag of het wel de moeite loont om hiermee door te gaan? In 2023 moet er een interprofessioneelakkoord gesloten worden en dan breekt er weer een moeilijk moment aan voor de PS.”

“Toen het vorige akkoord afgesloten werd merkte men bij de PS dat de Franstaligen vakbonden dit akkoord verwierpen. Dat akkoord is door de Vlaamse meerderheid kunnen doorgaan.”

“PS-mensen zeiden mij toen al dat als dit nog eens gebeurt in 2023, ze uit de regering stappen. Dat wordt dus sowieso een heel moeilijk jaar voor deze regering.”

“Als de PS de stekker uit de regering trekt, dan komen er nieuwe verkiezingen. De PS denkt na om België op te delen in vier gelijke regio’s: Vlaanderen, Brussel, Wallonië en Duits gebied. Ze praten er niet over, maar ze denken er wel over na.”