"Dit zal meer opleveren": "Vlaamse parlementsleden stemden bewust voor pensioenbonus"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

"De parlementsleden die de pensioenbonus in het Vlaams parlement goedkeurden, waren perfect op de hoogte van wat ze aan het doen waren: een regeling invoeren om parlementairen meer pensioen te kunnen geven", zegt Jos D'Haese van PVDA.

"Het staat zwart op wit in het verslag van de raad van bestuur van de vzw Pensioenen van de Vlaamse volksvertegenwoordigers. Op de PVDA na zijn alle partijen daar vertegenwoordigd."

"Op 17 mei 2006 besprak de raad van bestuur van de vzw Pensioenen van de Vlaamse volksvertegenwoordigers de aanpassing van het reglement om het wettelijke maximumpensioen te omzeilen met een bonus van 20 procent."

"In het verslag staat te lezen dat die regeling 'voor veel gepensioneerde parlementsleden effectief meer zal opleveren'. En moest dat nog niet duidelijk genoeg zijn, staat even verderop: 'Hiermee wordt een belangrijke vooruitgang geboekt'. Voor de pensioenen van de parlementsleden, welteverstaan. "

"Op de vergadering waren parlementsleden van alle partijen die op dat moment in het Vlaams parlement vertegenwoordigd waren aanwezig. Een maand later keurden alle partijen de regeling goed op de algemene vergadering van de vzw. Opvallend: de aanpassing lieten ze anderhalf jaar eerder, op 1 januari 2005, ingaan."

"Blijkbaar vonden de andere partijen een maximumpensioen van 7.800 euro en de uitzonderingen die daar al op bestonden niet genoeg", zegt D'Haese.