Frank Vandenbroucke legt versoepeling uit: "We vragen dat wel van de mensen"

door: STS
Frank Vandenbroucke
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke heeft uitleg gegeven over de versoepelingen rond quarantaine, die volgende week maandag ingaan.

Mensen die minder dan vijf maanden maanden volledig gevaccineerd zijn en mensen die al een boosterprik kregen, hoeven niet meer in quarantaine na een hoogrisicocontact en moeten ook geen PCR-test laten afnemen.

Wie meer dan vijf maanden volledig gevaccineerd is moet drie dagen in quarantaine na een hoogrisicocontact. Daarna moet je wel vier dagen lang een zelftest afnemen.

En niet-gevaccineerden mogen na zeven dagen uit quarantaine, indien ze tot de tiende dag een negatieve zelftest kunnen afleggen.

Wie symptomen heeft moet in quarantaine tot het testresultaat bekend is. Wie een positieve test aflegt, moet niet langer tien dagen, maar zeven dagen in isolatie.

Vandenbroucke

"We willen eigenlijk vanaf volgende week maandag wat PCR-testen betreft de totale prioriteit geven aan mensen die de ziektesymptomen hebben", verklaarde Vandenbroucke aan VTM.

"Waar wij beducht voor zijn, is dat we zoveel testen zouden moeten doen, dat voor mensen die symptomen hebben de testen niet meer snel genoeg kunnen gebeuren en dat onze huisartsen overspoeld worden."

"We vragen een stukje verantwoordelijkheid van de mensen, maar we hebben eigenlijk ook tijdens de kerst- en nieuwjaarsdagen gezien dat mensen toch de weg hebben gevonden naar zelftesten."

"Het is een kwestie van jezelf beschermen en een kwestie van je omgeving te beschermen. Opeenvolgende zelftesten zijn echt wel nodig wanneer je uit quarantaine wil komen."

Blijf op de hoogte met de gratis app van Redactie24