Frank Vandenbroucke wil wat kwijt over minimumpensioen: "Nee, dat is een misverstand"

door: STS
Frank Vandenbroucke
Afbeelding bron: Photonews

Minister Frank Vandenbroucke heeft toelichting gegeven bij de pensioenhervorming die de regering zal doorvoeren.

Of je alleen maar 20 jaar 4/5 gewerkt moet hebben om een minimumpensioen te krijgen, zo werd Vandenbroucke gevraagd op VTM.

"Nee, dat is een misverstand. Als je alleen maar twintig jaar gewerkt hebt, zal je je pensioen gewoon niet krijgen", klonk het antwoord.

"Om dat geld op je rekening te krijgen, moet je 65 jaar zijn. Of je wil eerder op pensioen, bijvoorbeeld op 63 jaar, dan moet je 42 jaar gewerkt hebben."

"Als je op je 62ste op pensioen wil, moet je een loopbaan van 43 jaar hebben. Die loopbaan kan wel van alles zijn: dat kan werken zijn, een stukje werkloosheid, ziek zijn..."

Minimumpensioen

"Om een minimumpensioen te krijgen moet je bewijzen dat je 30 jaar in je loopbaan hebt. Maar - en nu zullen de mensen misschien verschieten, misschien weten ze dat niet - tot nu toe was het zo dat die 30 jaar loopbaan voor het minimumpensioen voor het overgrote deel kon bestaan uit werkloosheid. Dat telde dan ook. En dat gaan we nu echt veranderen, het was ook hoog tijd."

"Vanaf nu zullen we zeggen: als je een minimumpensioen wil wanneer je 65 bent geworden of, als je kan, enkele jaren eerder, moet je effectief gewerkt hebben."