Franstaligen zetten alles op alles om ook de premier te leveren, kijken de Vlaamse partijen toe?

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

Een regering met socialisten, liberalen, groenen en CD&V staat in de steigers, maar er wordt nu al stevig gebakkeleid over de post van eerste minister. Vooral PS-voorzitter Paul Magnette en MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez eisen de post op, terwijl het bij de Vlaamse partijen stil blijft.

Terwijl men in Vlaanderen uitgaat van een Vlaamse premier aangezien er geen Vlaamse meerderheid is in een Vivaldi-regering, zijn het de twee Waalse voormannen die nadrukkelijk solliciteren naar deze post.

Paul Magnette liet enkele dagen geleden al optekenen dat hij klaar is om zijn verantwoordelijkheid op te nemen. De socialisten zijn immers de grootste politieke familie van België.

Hij wordt daarin geruggesteund door Sp.a-voorzitter Conner Rousseau die laat optekenen dat het gebruikelijk is dat de grootste familie de premier levert.

70% kans dat het Sophie Wilmès blijft

Maar Georges-Louis Bouchez wil absoluut Sophie Wilmès in het zadel houden. "Er is volgens mij 70% kans dat Sophie Wilmès eerste minister blijft", vertelt hij bij RTL-TVI.

"Je moet alle evenwichten respecteren. We zitten hier met een regering die naar links overhelt. Als we bovendien een linkse leider hebben... Op een gegeven moment moeten de liberalen de garantie krijgen dat hun beleid wordt gehoord."