Heropening van de kappers klopte niet volgens afspraken: “Daar houden we het bij”

door: BVDO
Frank Vandenbroucke
Afbeelding bron: Photonews

Het openen van de kapsalons blijft voor controverse zorgen. Volgens motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste zorgt dit voor onjuiste verwachtingen en ook het kabinet van minister Vandenbroucke waarschuwt voor te groot enthousiasme.

Restaurants openen en meer sociale contacten hebben. Na de heropening van de kapsalons en de gunstige evolutie van de coronacijfers hoopt de bevolking dat er snel nog meer versoepelingen komen.

De opening van de kappers was gekoppeld aan 800 besmettingen en 75 ziekenhuisopnames per dag, maar die koppeling werd afgevoerd. “De drempels waren een goede manier om mensen aan te moedigen om de maatregelen na te leven”, zegt motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste van de Ugent aan het Nieuwsblad. “Nu de politiek die opzij heeft geschoven, gaan mensen zich afvragen of het volhouden van de maatregelen wel zo noodzakelijk is.”

Nu hebben veel mensen de indruk dat we onnodig maatregelen moeten blijven aanhouden en dat mogelijke versoepelingen aan willekeur van de politici onderworpen zijn. “Het zou duidelijk moeten maken welke stappen nodig zijn voor welke versoepeling.”

Volgens Vansteenkiste zitten we allemaal met te grote verwachtingen. “Zij moeten de verwachtingen temperen. De taart moet nog in de oven, maar iedereen claimt al een stuk. Wel, het kan een kleine taart worden, en niet iedereen kan het grootste deel krijgen. Het enthousiasme moet teruggebracht worden, om ontgoocheling en verlies van motivatie te voorkomen.”

Op het kabinet van Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) is duidelijk te horen dat er geen verwachtingen moeten zijn. “De communicatie van de minister en de premier was duidelijk na het vorige Overlegcomité: Dit is niet het startschot voor een reeks versoepelingen. Daar houden we het bij.”