Hoe moet het Overlegcomité ingrijpen? Drie mogelijke scenario’s klaar

door: BVDO
Alexander De Croo overlegcomité
Afbeelding bron: Photonews

Door de negatieve evolutie van de coronacijfers moet er dringend ingegrepen worden op de coronamaatregelen. Dat maakte minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) bekend.

De versoepelingen blijven volgens premier Alexander De Croo (Open VLD) op hun huidige datum staan, al moet iedereen zich daarvoor wel aan de huidige maatregelen houden. Nu nemen heel wat mensen volgens experts een loopje met de regels.

Volgens professor psychologie Maarten Vansteenkiste moet de regering veel transparanter te werk gaan. “Mensen realiseren zich dat we al een jaar bezig zijn met deze miserie en denken ‘Fuck it, ik ben het beu en doe mijn goesting’”, zegt Vansteenkiste aan Het Nieuwsblad.

Volgens hem zijn er drie mogelijkheden voor het Overlegcomité. “Dat is een politieke keuze. Ik zie drie scenario’s. Ofwel zeg je: ‘OK, we trekken onze regenjas aan’, en we doorstaan deze storm met de huidige maatregelen. Ofwel vijs je wat bij, en kies je voor verstrengingen. Ofwel doe je de boel twee weken op slot: een volledige lockdown zoals Italië nu kiest.”