Kritieke fase in ziekenhuizen stilaan bereikt: “Dat willen we te allen tijde vermijden”

door: BVDO
Marc Noppen
Afbeelding bron: Photonews

De ziekenhuizen beginnen zich opnieuw zorgen te maken over het toenemende aantal opnames van patiënten met het coronavirus. Ze zijn jonger dan voor de vaccinaties in rusthuizen begonnen, maar toch even ziek.

Marc Noppen, CEO van UZ Brussel in Jette, ziet de stijging van de ziekenhuisopnames somber tegemoet. De maximumcapaciteit van fase 1A is bereikt.

Spectaculair zijn de stijgingen niet, want het gaat in het geval van UZ Brussel om twee tot drie patiënten per dag die erbij komen. "Als deze trend aanhoudt, zullen we binnenkort moeten opschalen. En dat betekent een impact op de niet-coronazorg. Dat willen we te allen tijde vermijden”, klinkt het bij Noppen aan HLN.

Als het Overlegcomité nu overgaat tot versoepelingen en extra contacten toelaat zal dat volgens Noppen zorgen voor een exponentiële groei waarbij het aantal besmettingen dagelijks weer zal verdubbelen. Een scenario dat ze in Italië en bepaalde delen van Frankrijk meemaken.

En dan moet er eigenlijk verstrengd worden. "Ik heb het gevoel dat het een kwestie van weken is vooraleer alles weer open gaat. Maar met deze cijfers moet het net omgekeerd zijn,” besluit Noppen.