Terrassen pas open op 21 mei? "Verstandig om nu geduld te hebben"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

Heel veel mensen kijken uit naar de aangekondigde versoepelingen. De boodschap van professor Niel Hens is echter om nog even geduld te oefenen.

Biostatisticus Niel Hens maakte modellen op basis van een situatie zoals in september 2020, met heropening van de horeca, vijf knuffelcontacten per persoon en evenementen met beperkt publiek. Daaruit blijkt dat er een groot verschil is in de toename van het aantal besmettingen wanneer de versoepelingen niet vanaf 7 mei, maar vanaf 21 mei doorgaan.

"Je wil zo snel als het kan op een veilige manier stappen zetten naar versoepelingen. Daar gaan meer besmettingen mee komen", weet hij zeker.

"Met onze modellen willen we tonen dat enkel rekenen op vaccinatie om hier uit te geraken en dat dat heel snel zou gebeuren, toch wel misleidend is", legt Hens uit in De Afspraak.

Versoepelingen twee weken uitstellen, heeft dus wel degelijk een effect. "Omdat we op kruissnelheid zijn met de vaccinaties, is het nu verstandig om geduld te hebben. Dat is heel eenvoudig de conclusie."