Ivan De Vadder weet hoe je controlearts kan sturen naar Sihame El Kaouakibi

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

Sihame El Kaouaikibi meldde zich opnieuw ziek in het parlement. Het bijzondere statuut van parlementsleden maakt controle niet eenvoudig.

Vlaanderen schreeuwt om een controlearts te sturen naar onafhankelijk parlementslid Sihame El Kaouakibi. Wetstraatjournalist Ivan De Vadder zegt dat een controlearts sturen niet zo simpel is.

Volgende maand zal El Kaouakibi een jaar afwezig zijn in het Vlaams Parlement, maar ze blijft haar wedde van bijna 6.000 euro wel mooi ontvangen. "Hecht je geloof aan dat ziektebriefje. Is er aan dat briefje effectief een ziekte verbonden?", zegt De Vadder in ‘De Ochtend’ op Radio 1. "Mensen veronderstellen vaak dat een ziektebriefje een uitvlucht is om niet te komen opdagen in dat Vlaams Parlement."

Maar er is een probleem om een controlearts te sturen. “Zij zijn volksvertegenwoordigers en geen parlementsvertegenwoordigers. Het parlement is niet hun werkgever. Zo is de voorzitter van het parlement één van de gelijken en kan die ook geen bevelen uitdelen.

Wie moet er dan een controlearts sturen? "Bij gewone werknemers is dat duidelijk: onze werkgever. Bij parlementsleden is dat onduidelijk. Moet het volk dan een controlearts sturen? Ja, maar dat moet na een verkiezing gebeuren. Dat is hoe de democratie werkt."