Meyrem Almaci reageert scherp: "Gevolg van 20 jaar non-beleid"

door: STS
Meyrem Almaci
Afbeelding bron: Photonews

Groen-voorzitter Meyrem Almaci heeft gereageerd op de beslissingen die de regering nam over de kernuitstap.

De twee jongste kerncentrales zullen tien jaar langer opengehouden worden. Tegelijk komen er twee gascentrales bij. Er wordt ook een miljard euro uitgetrokken voor de omschakeling naar hernieuwbare energie.

"Ons land zet een grote stap in de versnelling naar honderd procent hernieuwbare energie", zegt Meyrem Almaci.

"Er gaat meer dan een miljard naar maatregelen zoals goedkopere zonnepanelen, goedkopere renovaties, meer windenergie en een slooppremie. Belangrijke investeringen om onze energiefactuur structureel te verlagen en ons sneller onafhankelijk te maken van het buitenland."

Oorlog in Oekraïne

"De oorlog in Oekraïne veranderde de wereld. Met dit akkoord legt ons land meer dan ooit de focus op hernieuwbare energie, met een onderzoek naar een eventuele verlenging van de laatste twee kerncentrales als extra back-up."

"Dat we met ons energieverbruik ongewild Poetin zijn oorlog subsidiëren, dat kunnen we niet aanvaarden."

"Met meer hernieuwbare energie maken we ons los van foute regimes, nemen we opnieuw controle over onze energie, verlagen we de facturen structureel én helpen we het klimaat."

Gascentrales

"De nood aan flexibele gascentrales is het gevolg van 20 jaar non-beleid, de energieswitch naar hernieuwbare energie het gevolg van ons beleid."

"Hoe sneller en ambitieuzer we de energieswitch maken, hoe sneller we de gascentrales weer uit onze energiemix duwen", besluit Almaci.