Minister van Energie is duidelijk: “Energiefactuur moet omlaag, één op de vijf kan die niet betalen”

door: BVDO
Tinne Van der Straeten
Afbeelding bron: Photonews

Het zijn financieel moeilijke tijden. Niet alleen door de coronacrisis. Een gegeven dat daarin enorm opvalt is de kostprijs voor energie. 

Tinne Van der Straeten (Groen) is de nieuwe federaal minister van Energie. In het regeerakkoord staat duidelijk dat de energiefactuur omlaag moet. Niet meteen een groen gegeven. 

“Eén op vijf kan zijn factuur niet betalen. Dat is veel”, zegt minister Van der Straeten aan De Zondag. “De bestrijding van energiearmoede is prioriteit. Vandaag lijkt de energiefactuur wel een tweede belastingbrief. “ 

Een groot deel van die energierekening is taksen en heffingen, volgens de minister is dat niet logisch. De bestaande energiebronnen hebben volgens haar veel verborgen kosten. "Het afval bijvoorbeeld. Of de peperdure verzekering tegen ongevallen. Dat moet je ook meerekenen.” 

Toch lijken er ook nieuwe belastingen te moeten komen om alles te financieren. “Daar kan ik niet op vooruitlopen. De richting is duidelijk: dat wordt een instrument om vervuiling tegen te gaan.”