N-VA heeft een opvolger voor Bart De Wever: “Federaal moet het gebeuren, niet in Vlaanderen”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

Bart De Wever moet voor velen voorzitter van de N-VA voor het leven blijven, maar er staan genoeg kandidaten klaar om het schip over te nemen. Voor Carl Devos komt er echter maar één iemand in aanmerking.

Binnen de N-VA is er een verandering nodig. “Hij moet nu de kracht van verandering op N-VA loslaten. De partij die zichzelf al vaker heruitvond, moet dat opnieuw doen”, zegt Carl Devos, professor politicologie aan de UGent in Het Laatste Nieuws.  

En de gedoodverfde opvolger is volgens Devos niet Theo Francken. “Met Valerie Van Peel hebben ze bij N-VA een wissel op de toekomst."

Niet voor onmiddellijk, maar wel voor de periode vanaf 2024. Want dan zal het verhaal van De Wever uitgezongen zijn. "Die kan in de komende jaren getraind worden. De heropstanding van N-VA wordt niet zozeer van Jambon I verwacht. Dé arena is federaal.”

En het ideale scenario daarbij is een falen van de regering van Alexander De Croo (Open VLD). "Niet zozeer omdat ook zij corona niet kan bedwingen, dat kan geen regering ter wereld. Wel door geen resultaten af te leveren of in onmin te vallen."