Krijgen we vervroegde verkiezingen? Carl Devos geeft antwoord

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

De Belgische politiek gaat door een crisis momenteel. Vincent Van Quickenborne nam ontslag als minister van Justitie zodra bleek dat de terrorist die maandag toesloeg aan Tunesië uitgeleverd had kunnen worden voor hij zijn aanslag pleegde. Is er een kans op vervroegde verkiezingen?

"Het lijkt mij zeer onwaarschijnlijk dat dat nu nog zou gebeuren", antwoordde politicoloog Carl Devos in 'Terzake' op die vraag.

"Wat voor zin heeft het ook nog? Want je krijgt sowieso in juni van volgend jaar Europese en regionale verkiezingen."

"Dus van een regeringsvorming komt er niets terecht. Als we verkiezingen hebben in - ik zeg maar iets - februari, dan ligt de formatie stil tot de verkiezingen in juni. Dus het heeft eigenlijk geen zin. Bovendien zit je dan met het Europees voorzitterschap."

"Wat kan er nog gebeuren? Men heeft nog tijd om dit goed te maken, zoveel als mogelijk, om een sterk Europees voorzitterschap neer te zetten. En bewijs te leveren van de belofte dat België via Europa echt iets aan het uitwijzingsbeleid zal kunnen doen."

"Tegelijk moet je de processen die gezorgd hebben voor de fouten die naar boven zijn gekomen zien op te lossen. Laten we hopen dat de partijen op die manier de schade kunnen beperken."