Ondanks Black Lives Matter-beweging meer racisme in 2020: "Hardnekkig probleem"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

In 2020 waren er veel meer meldingen van racisme bij Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum, dan in 2019. Dat aantal steeg met 49,5% naar 3.684.

Unia communiceert de cijfers naar aanleiding van 21 maart 2021, de Werelddag tegen Racisme. In 2020 opende Unia 956 dossiers. 244 daarvan gingen over de media, vooral over berichten op Facebook en Twitter. 196 dossiers gingen over goederen en diensten, vooral over huisvesting, financiële diensten, winkels en transport. 194 dossiers gingen over het werk.

“Racisme blijft een hardnekkig probleem”, constateert Els Keytsman, directeur van Unia, op het virtuele huis van de organisatie. “Al is er ook hoop. 2021 heeft alles om een positief kantelmoment te worden, tenminste als de politieke verantwoordelijken werk maken van hun engagement en straffe woorden omzetten in tastbare daden."

"De beste intenties hebben natuurlijk vooral waarde als ze ook worden omgezet in de praktijk. Dit vergt inspanningen van bewindslieden, lokale overheden, onderwijs, vakbonden, werkgevers, middenveld en andere spelers", aldus Els Keytsman.