Ongelooflijke onthulling: "Minstens 49 oud-Kamerleden gaven zichzelf extra pensioen"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Niet enkel gewezen Kamervoorzitters Siegfried Bracke en Herman De Croo konden meer pensioen krijgen dan wettelijk voorzien is. "Ook gewone parlementsleden overschrijden het wettelijk pensioenplafond", zegt PVDA.

"Net zoals de illegale vergoedingen voor gewezen Kamervoorzitters gaat het om een constructie die door politici zelf is uitgewerkt", zegt PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw.

"De pensioenen van de federale parlementsleden worden beheerd door de 'VZW Pensioenen van de Volksvertegenwoordigers', beheerd door de parlementsleden zelf. In 2013 beslisten de leden van die vzw om het reglement aan te passen zodat Kamerleden verschillende pensioenen kunnen cumuleren tot 20% boven het plafond-Wijninckx."

"Nieuwe documenten die mijn partij kon inkijken, tonen dat minstens 49 oud-volksvertegenwoordigers pensioenen opstapelden die oplopen tot meer dan 120% boven het plafond-Wijninckx. Zij kregen meer dan 9.375 euro."

"Dat getuigt opnieuw van een cultuur van zelfbediening. Terwijl werknemers en zelfstandigen hun pensioen achteruit zien gaan, hebben de parlementsleden zichzelf een bonus toegekend waardoor ze 1.500 euro boven het wettelijke maximum van 7.813 euro bruto zitten. Die twee maten en twee gewichten moeten stoppen."

"Wij vragen dat de pensioenen van de parlementsleden door de federale pensioendienst worden uitbetaald en gecontroleerd. Zonder allerlei extra's en speciale bonussen."