Politicoloog ziet einde van regering-De Croo naderen

door: MRO
regering De Croo - Vivaldi
Afbeelding bron: Photonews

De regering-De Croo staat voor een bijzonder moeilijk najaar. De kans is dan ook groot dat deze regering het najaar niet zal overleven, denkt politicoloog Carl Devos.

De regering-De Croo is erin geslaagd een akkoord te bereiken over de pensioenhervorming, maar vanuit de eigen meerderheid klinkt de kritiek op het akkoord bijzonder luid. "Als je ziet hoe moeilijk de pensioenhervorming al was, dan geloof ik niet echt dat er nog bijkomende hervormingen komen", zegt Carl Devos bij Radio 1.

"De regering kan blijven slenteren en treuzelen. Als niemand de stekker er uittrekt dan blijft het verder kwakkelen. De vraag is of dat zinvol is en of iemand de moed heeft om er op een bepaald moment de stekker uit te trekken zonder dat je ervoor op die manier wordt aangewezen."

Na de zomervakantie komen er heel wat lastige dossiers op de regeringstafel. "Er zullen in het najaar voldoende aanleidingen zijn. Er staat een bijzonder lastige bespreking over de begroting op de agenda. Er moet nu eindelijk ook een bespaard worden, er moet voor nieuwe inkomsten gezorgd worden."

"Er is in het voorjaar ook een lastige onderhandeling over het loonakkoord. Dat zorgt voor bijzonder veel spanning in deze tijden van hyperinflatie. Ik denk dat het heel erg sterk zal zijn als de regering het najaar zal overleven", besluit de politicoloog.