Geen leuk vooruitzicht: "We staan voor kolossale besparingsoefening, wat Dehaene deed was lichte vingeroefening"

door: MRO
Vivaldi regering Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

De regering-De Croo laat een financiële put achter en de volgende regering zal heel veel geld moeten gaan besparen. Politiek journalist Rik Van Cauwelaert waarschuwt dat de besparingsinspanning nu veel groter zal moeten zijn dan die in de tijd van Jean-Luc Dehaene.

In 'De afspraak op vrijdag' schetst Rik Van Cauwelaert geen vrolijk toekomstbeeld. Hij verwijst naar het akkoord dat Bart De Wever en Paul Magnette in 2019 hadden. "Ik begrijp niet dat Bart De Wever zo blijft inzetten op Paul Magnette. Het is juist dat ze een aantal oplossingen hadden gevonden en die gingen geld kosten."

"Maar de wereld is ondertussen veranderd. We staan nu voor zo'n kolossale besparingsoefening. De oefening van Jean-Luc Dehaene die België in de euro heeft gebracht, is een lichte vingeroefening bij wat ons nu wacht."

Brussel en Wallonië verplichten hervormingen te doen

De financiële situatie in Wallonië en Brussel ziet er ook weinig rooskleurig uit. Om daar verandering in te brengen, moeten er hervormingen komen. Dat stelt MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez.  

"Als je België wil hervormen, dan moeten Wallonië en Brussel verplicht worden ook hervormingen te doen. Om hen te verplichten, moeten ze zelf hun geld beheren. Zolang ze met het geld van anderen werken, is dat niet responsabiliserend."