Premier De Croo haalt uit naar Moslimexecutieve: "De boodschap aan hen is zeer duidelijk"

door: MRO
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

De Moslimexecutieve, het belangrijkste orgaan dat de moslims in ons land vertegenwoordigt, ligt zwaar onder vuur. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) zal een doorlichting uitvoeren, premier Alexander De Croo (Open Vld) heeft een duidelijke boodschap.

"De minister van Justitie heeft alle moslims opgeroepen om mee werk te maken van vernieuwing en van een Moslimexecutieve die wel transparant en representatief is, zoals dat vandaag het geval is bij alle vertegenwoordigingen van de geloofsgemeenschappen in ons land", stelt Alexander De Croo in de Kamer.

"De disfuncties zijn duidelijk. De analyse van de KUL zegt dat de imamopleiding, waarbij de KUL betrokken is, tot nu toe een mislukking is. De regering heeft dan ook beslist om de 250.000 euro die daarvoor was voorzien niet uit te keren. De minister van Justitie heeft op basis van de problemen die naar voren zijn gekomen bij de Moslimexecutieve twee keer, op 8 juli en op 4 oktober, de Moslimexecutieve in gebreke gesteld en actie ondernomen op basis van de disfuncties die hij op die momenten had gezien."

"Naar aanleiding van die tweede ingebrekestelling heeft hij de inlichtingendiensten gevraagd om de Moslimexecutieve bijkomend door te lichten en te zoeken naar bewijzen van dreiging, extremisme, spionage en inmenging. Ik denk dat een financiële audit ook aangewezen zou zijn. Laat het duidelijk zijn dat de regering in dit dossier niet over een nacht ijs gaat."

"In dit soort dossiers moeten we natuurlijk zorgen dat de vrijheid van godsdienst gerespecteerd wordt, dat de scheiding tussen Kerk en Staat, die belangrijk is in ons land, gerespecteerd wordt. Als een Moslimexecutieve werkt met overheidsgeld is het logisch dat er geen enkele twijfel mag zijn over de manier waarop die overheidsmiddelen gebruikt worden."

"Men verdient in ons land beter dan dat soort geknoei en gekonkel, maakt niet uit om wie het gaat. Dit soort zaken kan nooit aanvaard worden, bij welke geloofsgemeenschap of activiteit dan ook. De regering betreurt het dat de Moslimexecutieve op die manier in het nieuws komt."

"Dit soort zaken zijn niet aanvaardbaar. De boodschap aan de Moslimexecutieve is zeer duidelijk. Zorg ervoor dat het ditmaal wel goed georganiseerd wordt, zorg ervoor dat er mensen aangeduid worden die wel professioneel en representatief zijn ten opzichte van de moslimgemeenschap in België en die wel de nodige transparantie kunnen bieden."

Download nu de gratis app van Redactie24