Minister Geens stelt veel hoop op imamopleiding: "Vanaf dan leven we in een betere wereld"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Vanaf februari start de KU Leuven met een imamopleiding. Minister Koen Geens (CD&V) is bijzonder tevreden met deze nieuwe maatregel die moet leiden tot minder extremisme.

“Ik ben hier heel blij mee. Ik moet de imams die worden erkend door de moslimexecutieve betalen. Het is belangrijk dat de erkenning gebeurt op basis van objectieve criteria. De KU Leuven in samenwerking met de moslimexecutieve is daar het ideale instrument voor", stelt Geens in gesprek met Radio1.

“In een erkende moskee moet minstens één erkende imam zijn. Dat zijn mensen van hier die hier gevormd zijn en die hier nu ook een universitaire opleiding krijgen. Op die manier verminder je het aantal imams uit derde landen die hier komen prediken en niet erkend zijn.”

Met deze maatregel moeten het moslimextremisme verdwijnen. “Er is geen enkele opleiding die garandeert dat u later geen verkeerde dingen zal gaan doen, maar uit ervaring kan ik toch getuigen dat wie in de KU Leuven buiten komt, beter is dan wanneer hij binnen kwam en de kans dat hij op het rechte pad blijft groter is.”

Er zullen altijd niet erkende moskeeën blijven

“De nieuwe erkenningen van imams moet gebeuren op basis van deze nieuwe opleiding en vanaf dat ogenblik leven we in een betere wereld", meent Koen Geens. Al beseft hij dat ook dan nog niet alles gecontroleerd zal verlopen.

"Er zullen ook altijd niet erkende moskeeën zijn, gemeenschappen die op basis van vrijheid van godsdienst en zonder subsidiëring een religie blijven beoefenen. Dat is ook voor andere godsdiensten."