Tot 24 weken extra verlof voor vaders of mee-ouders na geboorte

door: BVDO
Baby - verpleegster
Afbeelding bron: Unsplash (Archieffoto)

Wanneer een baby zeven dagen na de geboorte nog gehospitaliseerd is, moet de vader of mee-ouder extra geboorteverlof krijgen.

Dat wil CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri invoeren met een wetsvoorstel. De verlenging zou in dat geval evenveel dagen bedragen als de duurtijd van de hospitalisatie. Dezelfde regeling geldt vandaag al voor moeders.

In België zijn er ongeveer 120.000 geboorten per jaar. 12% daarvan wordt opgenomen op de dienst neonatologie en 4%, dus een derde daarvan, op de afdeling intensieve neonatologie (NIC). De meeste van deze kinderen zijn prematuur geboren, na een zwangerschapsduur van minder dan 37 weken (8% van de geboorten in 2020).

Andere kinderen

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (hierna KCE) publiceerde in maart dit jaar een studie met aanbevelingen ter verbetering van de neonatale zorg in onze ziekenhuizen. Uit deze studie bleek dat gezinnen waarvan het kind gehospitaliseerd wordt na de geboorte, het erg moeilijk hebben om alle zorgtaken op te nemen.

Zeker wanneer er al andere kinderen in het gezin zijn, is het een heuse opdracht om zowel aanwezig te zijn in het ziekenhuis voor de pasgeboren baby als om de zorg voor de andere kinderen op te nemen.

Maximaal 24 weken

Daarom stelt CD&V voor het geboorteverlof voor vaders en meeouders – dat vandaag 15 dagen bedraagt en vanaf 2023 20 dagen - te verlengen bij een hospitalisatie van meer dan zeven dagen. Die zouden evenveel dagen extra krijgen als dat het kind gehospitaliseerd is. De verlenging is begrensd tot maximaal 24 weken.

Beide termijnen stemmen overeen met de mogelijke verlenging die vandaag al van kracht is voor de moederschapsrust. De verlenging zou gelden voor iedereen: zelfstandigen, federale ambtenaren en werknemers in de privésector.

Lees al het nieuws via de gratis app van Redactie24