Veel meer leefloners die tot 1.700 euro ontvangen: "Gratis uitdelen van tonnen belastinggeld"

door: MRO
Theo Francken
Afbeelding bron: Photonews

Het aantal mensen dat een leefloon krijgt in ons land is verdubbeld op 20 jaar, tot 157.000. Zij krijgen een bedrag dat oploopt tot bijna 1.700 euro per maand voor een gezinshoofd. N-VA-Kamerlid Theo Francken benadrukt dat het verschil tussen werken en niet werken véél te klein is in België.

Het Federaal Planbureau luidt de alarmbel omdat steeds meer personen jarenlang een leefloon ontvangen, zij zoeken niet naar een job. Voornamelijk jongeren onder de 25 jaar en niet EU-burgers blijven langer in het systeem van leefloon zitten, weet de krant Het Laatste Nieuws.

Daarnaast ontvangen meer mensen in Wallonië een leefloon dan in Vlaanderen. Theo Francken vindt dat de regering moet ingrijpen. "Hoeft het te verbazen dat het overgrote deel van deze mensen in Wallonië en Brussel woont? Het PS-model in de praktijk", reageert Theo Francken op sociale media.

"Een legertje van bijna 160.000 mensen krijgt tot 1.700 euro per maand én een hele rits ‘sociale’ voordelen om niets te doen. De kloof tussen werken en niet-werken is simpelweg te klein geworden. Het zijn zotten die werken."

'Equivalent leeflonen'

Theo Francken wijst daarnaast op het 'equivalent leefloon'. "Er is de explosieve toename van het aantal ‘equivalent leeflonen’. Dit is hetzelfde bedrag als een leefloon, maar wordt toegekend aan bepaalde categorieën zoals de Oekraïense vluchtelingen. Dit aantal is op 16 maanden verdrievoudigd tot meer dan 24.000 in mei 2023."

"Het gratis uitdelen van tonnen belastinggeld aan deze mensen is kortzichtig en onverantwoord. Mijn wetsvoorstel om deze mensen - naar Nederlands model - een stuk minder te geven om hen zo écht te activeren om te gaan werken, werd in De Kamer door Vivaldi-partijen echter al twee keer weggestemd."

"De gevolgen zijn er naar. Terwijl in Nederland het overgrote deel van deze Oekraïeners intussen werkt, blijft in België het overgrote deel thuis. Met de uitzichtloosheid van de oorlog in het achterhoofd, zullen we ook hier knopen moeten durven doorhakken. Ik zal mijn wetsvoorstel voor een derde keer indienen in de Kamer. Misschien zijn sommige geesten eindelijk gerijpt."