Waar bleven die 20 graden? David Dehenauw verklaart misser: "Nog nooit gezien in mijn carrière"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Er werden voor woensdag temperaturen van 18 à 19 graden voorspeld. Een lokale 20 graden was zelfs niet uitgesloten. Maar daar kwam dus niets van in huis.

Het was met name het Sahara-stof in de lucht dat roet in het eten strooide. Weerman David Dehenauw had desondanks niet verwacht dat het 5 graden frisser zou worden dan voorspeld.

"Ik had dinsdag al gezegd dat er vaak bewolking ging zijn, maar er is wellicht zoveel zand aanwezig in de lucht dat niet alleen de optische dichtheid van de wolken groter is (waardoor er minder zon door kan schijnen) maar ook de vorming van nog meer wolken wordt bevorderd."

"Dit heeft als gevolg dat de temperaturen ongeveer 5 graden (!) lager waren dan voorspeld. De weercomputers (en dus wij) kunnen rekening houden met een gemiddelde zandconcentratie in de lucht bij dergelijke evenementen."

"Studies uit het verleden geven verschillen aan van +/- 1 graad, maar dit heb ik nog nooit gezien in mijn carrière."

"Voer voor nog veel wetenschappelijke discussies, maar zeer jammer voor de mensen die wilden genieten van de beloofde lentewarmte. De weerman wikt, de natuur beschikt", concludeert Dehenauw.