Zuhal Demir ergert zich dood: 'Man vrijgesproken voor verkrachting van klasgenootje van dochter'

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister voor Justitie en Handhaving, ergert zich dood aan de uitspraken van sommige rechters bij seksuele misdrijven. Zij wil strengere straffen en een betere strafuitvoering.

Zuhal Demir schetst op haar Facebookpagina twee uitspraken in verkrachtingszaken van minderjarige meisjes. "Een 13-jarig meisje wordt vastgebonden aan bed, brutaal verkracht en dat alles wordt op beeld vastgelegd zodat Jan en alleman in pervert-land kan nagenieten. Een voorwaardelijke korte straf is het enige wat de dader opgelegd krijgt door de rechter. Het minderjarig slachtoffer moet zich daarmee tevreden stellen en krijgt een schamele 7.500 euro om deze bittere pil te verzachten. Het gaat hier over een kind van 13 jaar voor alle duidelijkheid."

"Slachtoffers van seksueel geweld worden veel zwaarder gestraft dan de daders. De lage straffen die worden uitgesproken voor verkrachting en andere seksuele misdrijven zijn Peanuts, vergeleken met de levenslange trauma van de vrouwen. En ik weiger me daarbij neer te leggen", vindt de minister.

"Zo werd een 40-jarige man uit Brugge afgelopen week nog vrijgesproken voor de verkrachting van het 14-jarige klasgenootje van zijn dochter, op een afgelegen parking. Hij mocht de gevangenis simpelweg verlaten. In schril contrast met een andere gerechtelijke uitspraak dezelfde dag waarbij een Vlaamse cafébaas een effectieve celstraf en zware boete werd opgelegd omdat hij een Leffe trakteerde aan de toog van zijn zaak. Het plaatst de zaken meteen in perspectief."

"Alle slachtoffers moeten de boodschap krijgen: het is niet jouw schuld, we staan klaar om je om te vangen. Justitie is daarin cruciaal. Vanuit Vlaanderen blijven we dan ook hameren op een correctere strafmaat, een betere strafuitvoering en een justitie die het slachtoffer centraal stelt."