Black Friday komt eraan: FAVV wil iedereen waarschuwen: "Let hiermee op!"

door: STS
black friday
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Black Friday komt er weer aan. Vrijdag 24 november is het zover. Je kan rond die periode goede koopjes doen. Het FAVV waarschuwt echter voor een gevaar.

Het  gaat om onveilige voedingssupplementen die online te koop zijn. "Eén op de twee voedingssupplementen die via postpakketten worden verstuurd, blijken na analyse niet conform", zegt het FAVV.

"In 2022 werden in samenwerking met de douane 14.945 kleine zendingen gecontroleerd, waarvan 2.195 (14%) niet conform waren. Er werden 58 analyses uitgevoerd op voedingssupplementen, waarvan 32 een niet-conform resultaat hadden."

"De meest voorkomende medicinale stoffen die werden aangetroffen zijn sildenafil en sibutramine. Sildenafil is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij erectieproblemen. Sibutramine is een geneesmiddel voor de behandeling van overgewicht en obesitas."

"De wet is hierin duidelijk: in de samenstelling van een voedingssupplement mogen geen medicinale stoffen worden opgenomen."

Het FAVV raadt consumenten dan ook aan om voorzichtig te zijn. "Let op met buitenlandse websites. Informeer of een product enkel stoffen bevat die in België toegelaten zijn. Check of de producten gekend zijn in België, via deze website van de FOD Volksgezondheid."

"Let op met 'wondermiddeltjes'. Indien je in de beschrijving leest dat het product een effect heeft dat te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het waarschijnlijk ook zo. Voedingssupplementen kunnen geen ziektes genezen of voorkomen. Medische claims, zoals antiviraal, antibacterieel, preventie van kanker… zijn dan ook verboden."

Valse artsen en valse reviews

"Soms worden valse artsen of medische specialisten door websites ingeschakeld om een product aan te bevelen. De artsen in kwestie worden echter vaak door het bedrijf zelf verzonnen. De gouden regel blijft: wanneer je een voedingssupplement wenst te gebruiken, vraag dan advies aan je huisarts of je apotheker. Een website kan nooit medisch advies geven. Sommige voedingssupplementen kunnen namelijk een wisselwerking hebben in combinatie met geneesmiddelen."

Het FAVV waarschuwt verder voor valse reviews van een product. "Ze zijn vaak makkelijk te herkennen, omdat ze het product letterlijk de hemel in prijzen. Je moet ook productinformatie kunnen vinden op de website."

"Zoek informatie op over het bedrijf. Ontbreekt de meest essentiële en voor de hand liggende informatie? Dan kan het zijn dat je te maken hebt met een onbetrouwbare website."

"Wees op je hoede als een verkoper enkel via privé-kanalen wil communiceren, zoals Messenger of WhatsApp."