Er komt een verandering voor bestuurders die een rijbewijs behalen

door: MRO
rijbewijs
Afbeelding bron: Photonews

Bestuurders die een rijbewijs B hebben behaald, moeten sinds januari 2019 verplicht een terugkommoment volgen. Nu worden een aantal wijzigingen doorgevoerd voor dit terugkommoment.

Bestuurders moeten het terugkommoment verplicht volgen 6 tot 9 maanden de afgifte van hun rijbewijs B. Dit werd vorig jaar geëvalueerd en op basis daarvan zullen enkele veranderingen worden aangebracht.

Het terugkommoment is een verplichte opleiding van vier uur met als doel de verkeersveiligheid te verhogen en het aantal jonge bestuurders in ongevallenstatistieken naar beneden te krijgen. Het bestaat uit een praktisch gedeelte en een groepsgesprek.

De Vlaamse regering heeft de principiële goedkeuring gegeven aan het voorontwerp van besluit. Enkele zaken zullen veranderen. Zo zal het mogelijk zijn om uitstel te krijgen bij het overlijden van een familielid.

Verder zal het minimumaantal deelnemers verlaagd worden van zes naar vier per sessie. Er moet minstens één voertuig per zes deelnemers voorzien worden in plaats van één per drie en elke instelling zal over één handgeschakeld en één automatisch geschakeld voertuig moeten beschikken. 

Terugkommoment plannen is eigen verantwoordelijkheid

Er wordt benadrukt dat het de verantwoordelijkheid is van wie zijn rijbewijs pas heeft behaald om het verplichte terugkommoment binnen de termijn te plannen. Beginnende bestuurders zullen we leen herinneringsbrief ontvangen en hun termijn via Mijn Burgerprofiel kunnen bekijken.

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp

Tags rijbewijs