Opgelet met eitjes: Dit moet je doen om besmetting met bacteriën zoals salmonella te vermijden

door: STS
Eieren
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Het is Pasen, en dat betekent traditiegetrouw dat er eieren worden bereid en gegeten. Met tips van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen ga je veilig om met rauwe eieren en verminder je het risico om salmonella op te lopen.

Het FAVV geeft enkele tips om het veilig te houden wanneer je met eieren kookt. "Rauwe eieren kunnen immers besmet zijn met bacteriën zoals salmonella. Voor risicopersonen wordt het consumeren van gerechten op basis van rauwe eieren zoals verse mayonaise, chocolademousse… daarom afgeraden."

Onder risicopersonen worden kleine kinderen, oudere mensen, zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand geschaard. Wanneer eieren echter gekookt of gebakken worden, neemt het risico op een salmonellabesmetting af. De bacteriën worden dan gedood.

Het FAVV raadt aan om eieren telkens in een aparte kom open te breken. Indien het ei bedorven zou zijn, kan je het meteen weggooien zonder dat de rest van je gerecht erdoor verpest is.

Verder wordt aangeraden om de schalen zo snel mogelijk van je werkblad te verwijderen. "En zelfs uit de keuken. Zo vermijd je dat andere ingrediënten besmet geraken met eventueel aanwezige bacteriën."