Black Friday-kortingen zijn soms vals: Test Aankoop heeft duidelijke boodschap

door: STS
Black Friday
Afbeelding bron: Pixabay

Het is weer Black Friday, en dan worden er flinke kortingen gegeven. Maar het is opletten voor valse kortingen, zo zegt Test Aankoop.

Volgens de consumentenorganisatie zijn slechts een kwart van de promoties ook echt goede deals. "Sommige winkeliers zetten de doorstreepte prijs waar ze de korting op geven wat hoger dan eigenlijk mag", zei woordvoerster Laura Clays op VTM.

"Dat moet volgens de wet de referentieprijs zijn. Dat is de laagste prijs waaraan de winkel het product de voorbije dertig dagen te koop heeft aangeboden. Sommige winkels laten de prijs wat hoger zijn dan die referentieprijs."

De FOD Economie stuurt inspecteurs op pad om te controleren of er inbreuken zijn. "De voorbije drie jaar hebben we 113 meldingen gekregen, specifiek wat betreft de regels rond Black Friday", zei Lien Meurisse, de woordvoerster van de FOD Economie.

"We hebben 85 onderzoeken geopend. Een heel deel van de winkels waren in overtreding. 13 hebben een schikking ontvangen, er waren er die doorgestuurd werden naar het parket, er zijn er die enkel een waarschuwing kregen en sommigen waren gewoon niet in overtreding."