Geneesmiddelen op overschot: kan ik die binnenbrengen en terugbetaald krijgen door de apotheker?

Een vrouw zag hoe een apotheker medicatie van een klant terugnam en terugbetaalde. Al lijkt dat helemaal niet de regel te zijn, zo leert navraag ons.
Een luisteraar nam contact met WinWin over de mogelijke terugname van geneesmiddelen door de apotheek. Ze zag dat de apotheker het volledige bedrag en medicatie terugbetaalde.
De vrouw had de bezorgdheid of die medicatie dan opnieuw verkocht wordt en vroeg zich af of dat zomaar kan. Uiteindelijk weet je niet wat er allemaal mee gebeurd is.
Volgens Hendrik De Rocker van de Apothekersbond is het principe duidelijk: verkochte geneesmiddelen worden in de regel niet teruggenomen door de apotheek, ook niet als ze ongeopend zijn.
Een apotheker weet immers niet in welke omstandigheden de geneesmiddelen bewaard werden. Dit is essentieel voor de veiligheid en de kwaliteit van medicatie.
Dat een apotheker geneesmiddelen terugneemt is echter niet fout. “Het terugbrengen en terugbetalen van medicatie kan een optie zijn. Maar er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden”, legt Hendrik De Rocker uit.
“Als een doosje binnen 10 dagen om een bepaalde reden moet worden teruggegeven en de verkoop nog niet is doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV), kan de status in de databank nog worden aangepast.”
Dan kan de apotheker de medicatie terugnemen, terugbetalen en het opnieuw verkopen. Toch moet de apotheek dat ook niet doen. “Dat is een individuele inschatting van de apotheek, en voor alle duidelijkheid geen recht van de patiënt.”