Italiaanse regering betaalt vanaf vandaag 10 procent van aankopen terug aan burgers

door: BVDO
Afbeelding bron: Pixabay

Om de economie te stimuleren, maar ook om belastingontduiking moeilijker te maken, kunnen Italianen vanaf vandaag 10 procent van hun aankoop terugkrijgen. 

Wie aankopen doet in winkels en warenhuizen in Italië krijgt 10 procent terug van de overheid. De operatie ‘Il Cashback’ heeft wel enkele voorwaarden. 

Zo moet de betaling elektronisch gebeuren en ook geregistreerd worden via een app. Er is een beperking van 15 euro terugbetaling per aankoop, maar het aantal aankopen dat je doet is onbeperkt. 

Volgens La Repubblica zijn er maar liefst 6.000 aanvragen per seconde om gebruik te maken van de app. Ook websites van banken komen door het succes van de actie in moeilijkheden. Het programma loopt tot 1 januari onder deze voorwaarden. Daarna gaat het nog 2 jaar verder, maar met andere spelregels. 

"De Italiaanse regering zint al langer op maatregelen om elektronisch betalen te stimuleren, om belastingontduiking moeilijker te maken", zegt NOS-correspondent Mustafa Marghadi. "Per jaar loopt de staat meer dan 100 miljard euro mis, omdat contante betalingen vaak niet geregistreerd worden."