Toprestaurant aan de kust laat zich van zijn slechtste kant zien tegen klant
Een man uit Gent heeft op sociale media zijn verhaal gedaan hoe hij gediscrimineerd werd in een bekend restaurant op de Oostendse dijk.
De man wou op de zeedijk in Oostende iets gaan eten in een bekend toprestaurant. “Ik stap binnen en vraag een tafel voor 3 en zeg erbij dat mijn volwassen zoon in een rolstoel zit. De eigenares aarzelde even, maar zei ‘sorry geen plaats’”, vertelt de man.
Om de hoek pleegt de man echter een telefoontje naar het restaurant. “Dezelfde dame neemt op. Ik vraag een tafel. Ze zegt : ‘prima, kom onmiddellijk maar af…’. Ik heb gezegd : ‘cancel maar. Want daarnet had je geen plaats voor een pientere jongen in een rolstoel’”.
De man wou nochtans een mooie bestelling plaatsen. “Jammer want Casper wou beginnen met 6 oesters om te vervolgen met een kreeft. Wij hopen dat het restaurant diep nadenkt over deze flagrante en pijnlijke discriminatie.”
Reactie van het restaurant
Het restaurant contacteerde intussen onze redactie om hun versie van de gebeurtenissen weer te geven.
"Mijnheer komt met een verhoogde graad van dynamiek onze zaak binnengewandeld met de vraag om met 3 personen te komen eten, onmiddellijk (terwijl het restaurant nog is gesloten is en in volle voorbereiding is van het aankomend servies). Bovendien wijst en beveelt mijnheer een tafel aan het raam te willen (en heeft geen reservatie). Als deze tafel gewenst wordt, hebben we inderdaad geen mogelijkheid want we spreken reeds over andere personen die weken geleden de reservatie hebben gemaakt."
"We hadden op de eerste seconde een twijfel of we nog een tafel hadden (wel achteraan) maar de bevelende stijl van een specifieke tafel kon hier geen oplossing bieden en dus moesten we passen. Achteraan was er nog een tafel vrij, maar dit was helaas geen optie voor de klant."
"In deze constellatie was er zelf nog geen sprake van een rolstoelgebruiker of een persoon met beperkingen die het gezelschap zou vervoegen. Dit is ook niet relevant. Het enige wat speelde, was de aanwijzende en arrogante stijl van 'we willen déze tafel'."
"We willen nog eens duidelijk maken dat rolstoelgebruikers gisteren, vandaag en morgen altijd welkom zijn en onze ervaring heeft ons geleerd dat we ongelofelijk veel appreciatie genieten van deze mensen. We doen er ook heel veel voor en krijgen er nog meer van terug."
"Voor allen die zich een mening vormen al dan niet correct, willen we het feit nog eens benadrukken dat we zijn afgehaakt op de arrogante en eisende stijl en dit niets te maken heeft met rolstoelgebruik of wat het ook moge zijn."
"Vanuit ons hart gecommuniceerd, kunnen we niet verklaren dat een discriminatie aan de orde zou kunnen zijn, gezien we een buitengewone affiniteit hebben met personen met beperkingen en ja we hebben reeds heel veel inspanning gedaan naar deze mindere groep en dit zal ook niet wijzigen."