"Betalen we binnenkort 2 euro per liter?" Touring slaat alarm en lanceert oproep

door: STS
Tanken - brandstofprijzen - diesel
Afbeelding bron: Photonews

Mobiliteitsorganisatie Touring roept de regering op om iets te doen aan de almaar stijgende prijzen van benzine en diesel.

"Elk jaar int de overheid 20 miljard euro uit belastingen, heffingen en accijnzen op het bezit en het gebruik van motorvoertuigen. De automobilist is bereid een faire prijs te betalen voor mobiliteit, maar vandaag wordt de kost van energie en brandstof té hoog."

"Elektriciteit was nooit eerder zo duur, aardgas evenmin en ook de brandstofprijzen aan de pomp scheren recordhoogtes. Betalen we binnenkort 2 euro per liter?"

"De regering heeft recent financiële maatregelen genomen om te besparen op energierekeningen. Er is echter niets gedaan om het autoverkeer - dat voor de meerderheid van de Belgen en voor de economie van ons land van essentieel belang is - toegankelijk te houden."

Accijnzen

Touring roept op tot de herinvoering van het omgekeerde cliquetsysteem. "Aan de olieprijzen op de internationale markt kunnen onze overheden niet zoveel verhelpen, maar zij kunnen wel een rem zetten op de meerinkomsten aan accijnzen die er het gevolg van zijn."

"Daarom: top de accijnzen af wanneer de literprijs boven 1,70 euro per liter stijgt. Dat is onze gerechtvaardigde vraag, zeker ook omdat nog maar enkele maanden geleden hierover een politiek akkoord in de maak leek."

Op de oproep kracht bij te zetten, lanceerde Touring een petitie.

Volg het nieuws via de gratis app van Redactie24