Drie gouden regels voor wie met auto op vakantie gaat: "Want te veel Vlamingen overschatten zichzelf"

door: STS
bestuurder
Afbeelding bron: pexels

Mobiliteitsorganisatie VAB heeft drie vuistregels voor wie een lange autorit onderneemt. Dat zullen veel landgenoten deze zomervakantie weer doen.

VAB hield een zomerenquête bij bijna 3.000 Vlamingen, en daaruit blijkt dat bijna zes op de tien bestuurders onderweg niet van chauffeur wisselen en dat meer dan 12% geen pauzes neemt. Er zijn ook heel wat mensen die 's nachts vertrekken. Allemaal dingen die VAB afraadt.

"Bijna 1 op de 10 (9,5%) van de Vlamingen die deze zomer met de auto op reis gaan, vertrekt ’s avonds of ’s nachts op reis, om dan te rijden tot de plaats van bestemming bereikt is. Vorig jaar was dit nog 7%, en dus zien we jammer genoeg een stijging."

Waarom 's nachts op vakantie vertrekken geen goed idee is

"Ook al lijkt ‘s nachts rijden een goed idee - het is rustiger op de weg - dat is het voor alle duidelijkheid niét. Doordat de meeste autosnelwegen niet verlicht zijn, kan er door de duisternis sneller concentratieverlies optreden."

"Uit statistieken blijkt ook dat ongevallen die ’s nachts gebeuren vaak ernstiger zijn. Sommige mensen kunnen ’s nachts rijden aan. Denk maar aan beroepschauffeurs. Maar de meeste mensen onderschatten het, met soms fatale gevolgen. Wij raden 's nachts rijden dan ook ten stelligste af."

Drie gouden regels voor autovakantie

Naast onderweg om de twee uur van chauffeur wisselen en niet 's nachts rijden is er nog een derde gouden regel van VAB: om de twee à drie uur stoppen om even te rusten.

"Te veel Vlaamse chauffeurs overschatten zichzelf en vinken één of meerdere van deze gouden tips niét af", aldus VAB.