Enorme ergernis op komst voor automobilisten: "Maar je kan het afzetten"

door: STS
Autorijden - rijles
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

We kennen allemaal het geluidssignaal dat er gegeven wordt wanneer we onze gordel niet dragen. Binnenkort gaat daar ook een waarschuwingssignaal bijkomen dat zal klinken wanneer we te snel rijden.

Vanaf juli moet elke nieuwe auto een visueel signaal geven bij het overschrijden van de maximum toegelaten snelheid, en daarnaast hebben constructeurs de keuze uit een bijkomend akoestisch of voelbaar signaal.

"Het systeem werkt op gps, zoals sommige verkeersapps nu al werken. Zodra het systeem merkt dat je boven de maximum toegelaten snelheid gaat, gaat er een signaal in werking treden", zei Thomas De Spiegelaere van de FOD Mobiliteit op Radio 1.

"Er zal sowieso een visueel signaal zijn. Dat betekent dat er iets begint te knipperen op je dashboard, of dat er een boodschap verschijnt. En dan hebben de constructeurs nog een andere mogelijkheid. Dat kan een akoestisch signaal zijn; een piepgeluid, zoals bij de gordel."

Gaspedaal geeft weerstand

"Maar het kan ook een voelbaar signaal zijn. Dat wil zeggen dat je aan je gaspedaal zal merken dat het meer weerstand geeft. Of de auto kan zelf beslissen: ik ga niet verder dan dit."

"Het verschil met een begrenzer is dat je wel de mogelijkheid hebt om het zelf af te zetten. Stel dat de gps-signalen niet juist zijn of er zich een verkeerssituatie voordoet waarbij je toch moet kunnen versnellen, dan zal je het systeem steeds kunnen uitzetten. Maar bij het heropstarten van de wagen zal het systeem opnieuw actief worden."

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp