Moeten we ook een helm gaan dragen op onze elektrische fiets of e-step? Minister geeft het antwoord

door: PMN
Elektrische fiets
Afbeelding bron: Pixabay

Het beeld in de straat is aan het veranderen. Zo rijden er meer mensen rond met een speedpedelec.

De laatste tijd gebeuren er echter meer ongevallen met zo’n speedpedelec. Vlaams minister van mobiliteit Lydia Peeters zegt dat ze hier onderzoek naar zal verrichten.

“We weten dat heel veel van die ongevallen solo-ongevallen zijn: mensen die vallen omdat ze een te hoge snelheid hebben, of een onaangepaste snelheid, of omdat ze bijvoorbeeld tegen een paaltje rijden”, reageert de minister in de plenaire vergadering.

“Vandaar ook het belang van het diepteonderzoek, om te kijken hoe we, aan de hand van die resultaten nog meer kunnen bijsturen waar nodig, maar zonder dat we willen inspelen op een ontmoediging van die duurzame verplaatsingen.”

De minister wil geen extra maatregelen opleggen aan de gebruikers van de speedpedelec. “Ik denk dat dat niet de bedoeling moet zijn, want dan gaan we juist meer mensen weghalen van die duurzame verplaatsingen.”

De minister spreekt ook over het al dan niet dragen van een helm op een elektrische fiets of e-step. Dat zal er niet komen.

“Dan gaat men eigenlijk duurzame verplaatsingen ontmoedigen, en dat willen we niet”, legt ze uit. “We willen mensen aanmoedigen om verplaatsingen op een meer duurzame wijze te doen.”