Nieuwe campagne om dit gedrag van bestuurders te stoppen: "Boetes tot 2.000 en 4.000 euro"

door: STS
bestuurder chauffeur
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Er wordt een nieuwe verkeerscampagne gelanceerd om weggebruikers te sensibiliseren. Die heeft betrekking op pechstroken en heet "Da's pech maar geen pechstrook".

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) wil samen met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) weggebruikers bewustmaken van het verkeerd gebruik van de pechstrook of de pechhaven (bij een spitsstrook).

In de maand augustus zal de campagne opduiken op de afficheborden langs de snel- en gewestwegen en op sociale media.

"Jaarlijks vallen er heel wat doden en zwaargewonden op de pechstroken. De laatste drie jaar (2020-2022) schommelt in Vlaanderen het aantal ongevallen met gewonden op pechstroken tussen de 10 en 30, waarvan jaarlijks vijf à tien ongevallen met doden en/of zwaargewonden", zegt het AWV.

"In de controlezaal van het Vlaams Verkeerscentrum zien de verkeersleiders dat verkeerd gebruik helaas dagelijks op hun camerabeelden."

"Weggebruikers stoppen op de pechstrook om te plassen, om snel iets uit de koffer te halen, om te telefoneren of om de route opnieuw in te stellen in hun navigatiesysteem."

"Wat ook te vaak voorvalt: vrachtwagenchauffeurs die uit de file wegrijden en op de pechstrook parkeren om daar een rustpauze te nemen of gehaaste weggebruikers die over de pechstrook rijden om een file te omzeilen."

Fluo hesje en gevarendriehoek

"Wat betreft wat wel en niet te doen op de pechstrook of pechhaven is de beste samenvatting: alles wat je kan uitstellen tot je je voertuig veilig geparkeerd hebt, op een parkeerterrein bijvoorbeeld, doe je niet op de pechstrook."

"Heb je toch autopech, zet je dan op de pechstrook, laat alle passagiers een fluo hesje aantrekken, plaats de gevarendriehoek op voldoende afstand voor je voertuig, ga achter de vangrail staan en bel daar meteen de hulpdiensten, bijvoorbeeld via het gratis noodnummer 112." 

Boetes

"Op het verkeerd gebruik van de pechstrook staan trouwens stevige boetes. Onterecht stoppen op de pechstrook is een overtreding van de tweede graad en kan je een boete van 160 tot 2.000 euro opleveren. Voor rijden over de pechstrook is een boete van 240 tot 4.000 euro mogelijk, aangezien dit een overtreding van de derde graad is."