Rijbewijs halen: Dit verandert vanaf 1 maart voor bestuurders én hun begeleider

door: STS
Rijbewijs
Afbeelding bron: Photonews

Er zitten heel wat veranderingen aan te komen voor wie een rijbewijs wil behalen. De minimale oefenperiode voor kandidaat-bestuurders wordt verlengd, en begeleiders zullen een vormingsmoment moeten volgen.

De veranderingen gaan in vanaf 1 maart 2024. "Vanaf dan moeten begeleiders van kandidaat-bestuurders die starten met een ‘voorlopig rijbewijs met begeleider’ een verplicht vormingsmoment volgen. Daarnaast wordt de minimale oefenperiode verlengd van 3 naar 5 maanden", laat het Departement Mobiliteit en Openbare Werken weten.

"Na het slagen voor het theoretisch rijexamen moeten kandidaat-bestuurders een voorlopig rijbewijs aanvragen bij hun stad of gemeente. Er bestaan drie soorten voorlopige rijbewijzen voor de categorie B. Het eerste is een voorlopig rijbewijs zonder begeleider dat 18 maanden geldig is (M18), het tweede een voorlopig rijbewijs met begeleider dat 36 maanden geldig is (M36)."

"Ten derde is er nog een voorlopig rijbewijs met begeleider dat 12 maanden geldig is (M12). Alleen kandidaat-bestuurders van wie het vorige voorlopig rijbewijs (M18 of M36) minder dan drie jaar geleden verviel kunnen dit rijbewijs aanvragen."

Vormingsmoment voor begeleiders

"Kandidaat-bestuurders met een ‘voorlopig rijbewijs met begeleider’ (M36 of M12) kunnen maximaal twee begeleiders (familieleden, vrienden of kennissen) kiezen die hen begeleiden bij het leren autorijden."

"Begeleiders kunnen het vormingsmoment volgen bij een erkende rijschool of een erkende lesgever. Tijdens het vormingsmoment leren de begeleiders hoe zij hun kandidaat-bestuurder veilig en correct begeleiden bij het leren autorijden. Het is geen praktische proef of test van de wegcode. De rijscholen maken via hun website bekend wanneer de inschrijvingen starten."

Prijs

"Het vormingsmoment duurt drie uur, kan digitaal of ter plaatse gevolgd worden (dat kan de rijschool of lesgever zelf bepalen) en kost 20 euro. Begeleiders van kandidaat-bestuurders met een voorlopig rijbewijs M36 moeten het vormingsmoment minstens vijf maanden voor het praktijkexamen gevolgd hebben. Voor begeleiders van kandidaat-bestuurders met een voorlopig rijbewijs M12 is er geen verplichte termijn."

"De deelname aan het vormingsmoment is 10 jaar geldig, wordt digitaal geregistreerd in de databank van de Vlaamse overheid en kunnen de begeleiders terugvinden via ‘Mijn Burgerprofiel’. Na het volgen van het vormingsmoment krijgen de begeleiders ook een attest van de rijschool of lesgever."